Българските доброволци, работили на терен в Турция, участваха в намирането и спасяването

...
Българските доброволци, работили на терен в Турция, участваха в намирането и спасяването
Коментари Харесай

Наши доброволци, помагали в Турция: Държавата не ни потърси, бяхме най-зле оборудвани

Българските доброволци, работили на терен в Турция, участваха в намирането и спасяването на доказани 31 потърпевши, макар че бяхме оборудвани най-зле, а средствата, с които разполагахме, бяха лични или обезпечени от донори. Това сподели пред публицисти Ясен Цветков, ръководител на съдружие „ Национална асоциация на доброволците в Република България “.
Доброволците, които помагаха в издирването на оживели след земетресенията в Турция, бяха 47 мъже и дами, които отпътуваха в две групи. Първата група - 27 индивида, потеглиха със лични средства, като към тях се причислиха и двама български доброволци, пътуващи с кола за спешна помощ за лична сметка и със лични средства. Дни по-късно към тях се причислиха и останалите 20 индивида. Имаме фантазия да обособим модул доброволци, които да са готови да следват написани процедури, както и да разполагат с съоръжение, с цел да могат да реагират в огромни бедствия в страната ни и в чужбина, уточни още той.
Даренията, които са получени са 270 и са от физически и юридически лица, а два от мобилните ни оператори ни помогнаха, премахвайки таксата за роуминг, добави Цветков. В Турция не плащахме тол такси, добави той.  Доброволците показаха благодарността си към всички донори, както и към съдействието, оказано им в Турция. Събраните дарения са близо 84 хиляди лв., като разноските, регистрирани до момента, са под 22 хиляди лв., добави той. Цветков уточни, че евентуално неизразходваните средства от даренията ще бъдат вложени в основаването на избавителен модул и пазаруване на екипировка и съоръжение.
Доброволците, които отпътуваха за Турция, са от Доброволно формирование - София, „ Аварийно избавяне “ - Пловдив, „ Пещерно избавяне - Пловдив 112 “, непринудено формирование „ Мейдей “, Доброволно формирование - Русе, както и доброволец от Тополовград.
Можехме да правим издирвателна активност, само че нямахме тежка техника. Към групата ни се причислиха българин и швед, работещи в пожарната работа в Швеция, дружно с куче, описаха доброволците. По думите им кучето е дало 12 от сигналите за хора под руините. Много неща сме набелязали, които можем и би трябвало да подобрим, само че ще запомня благодарността и гостоприемството на хората в Турция, сподели доброволецът Георги Влайков, част от групата, която е била в Кахраманмараш.
Доброволците от сдружението „ Пещерно избавяне – Пловдив “ показаха, че оборудването им е на високо равнище и е профилирана, само че персонална. Всеки искаше да помогне с каквото можеше, засичахме звуци под руините, само че нямахме тежка техника и се постановяваше да търсим подпомагане от задгранични избавителни екипи, разполагащи с нужното съоръжение и с тежка техника, допълниха доброволците. В Антакия цареше безпорядък, правеше усещане, че строителството на падналите здания е с по-особен бетон, който се разпадаше в ръцете ни, описаха те.
Доброволците показаха разочарованието си, че държавата ни не ги е потърсила, не е помогнала задоволително, както и че се постанова сами да събират средства за превоз, екипировка и образование. Липсата на стиковане сред нашата страна и нас самите е проблем от години.
Росен Спасов от доброволното формирование в Пловдив уточни, че в Монтана има полигон и база за образование, само че доброволците не могат да я употребяват.
След завръщането на доброволците ни десетки хора се свързаха с нас, с цел да се включат в организацията, сподели още Цветков. Не може да воюваш за правото да бъдеш доброволец, сподели още Цветков във връзка към момента изчезнал в България Закон за доброволчеството.
Всички доброволци се сплотиха към потребността за законово регламентиране на активността им, на отсъствието от работното им място за времето, в което оказват помощ при злополучие, както и на времето, в което се образоват за реакция при бедствия. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР